Tekst
Blogs
Irene schrijft blogs over diverse onderwerpen. Je kunt ze vinden onder ‘extra’ op www.psycholoogleiden-kurpershoek.nl en op de www.irenekurpershoek.exto.nl. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief van Irene belanden nieuwe blogs automatisch op je email-adres. Opgeven kan via https://irenekurpershoek.exto.nl/nieuwsbrief.html.

Bloemverhalen
Er bestaan ‘bloemlezingen’ en Irene maakt ‘bloemverhalen’.
Als je op zoek bent naar een origineel cadeautje voor jezelf of iemand anders, bestel dan via info@verhaalenbeeld.nl kunstzinnig ingepakt bloemenzaad met een bijpassend verhaal.
Een bloemverhaal van Irene bevat ongeveer 500 tot 600 woorden en bestaat uit een informatieve tekst met wat kwinkslagen. Je ontvangt ten minste 50 stuks bloemenzaad, recent gedroogd, dus supervers.
Bovendien krijg je bij iedere bestelling een kaart zonder tekst, met enveloppe - dus nog te gebruiken - met naar keuze een abstracte afbeelding of een afbeelding van een fantasievlinder. Geen twee kaarten zijn hetzelfde, wat dit presentje extra uniek maakt.
Kosten inclusief verzendkosten in Nederland € 4,95 per stuk.
Op dit moment (oktober 2020) zijn verkrijgbaar; Duizendschoon en Goudsbloem.
Binnenkort ook weer Zegekruid.

Bloemenzaad zonder verhaal
Zonder verhaal (daar wordt aan gewerkt!) is er nog Jacobsladder, Papaver (roze-paars) en een mix van Vingerhoedskruid.
Dit bloemenzaad zit verpakt in papieren zakjes, per zakje in Nederland € 0,99 plus € 0,91 verzendkosten.
ZAKDOEKJE LEGGEN verborgen afscheid


Humor, het beeldend taalgebruik, de sprekende illustraties en alle puntige gedichtjes maken Zakdoekje leggen toegankelijk en allesbehalve droefgeestig, ondanks het serieuze onderwerp.

In negen literaire verhalen laat Irene Kurpershoek zien dat de basisprincipes van afscheid nemen en verder kunnen gaan, ongeacht het soort afscheid, overeenkomsten vertonen.

In het boek zijn veel vrouwenthema’s te vinden, maar voor mannen die met verlies te maken krijgen zijn de inzichten vanzelfsprekend ook van toepassing. Want, of we het nu willen of niet, met afscheid krijgen we allemaal te maken. Het overlijden van een dierbare, afscheid nemen van levensfasen, gezondheid, gewoonten of gedrag, illusies en geheimen, het loslaten van een kinderwens of relatie; verlies verschijnt in allerlei gedaanten.
Zakdoekje leggen helpt die verschillende vormen te herkennen en te verwerken om uiteindelijk rust te vinden en bij jezelf te komen. Zo kun je het leven weer omarmen en komt er ruimte vrij voor nieuwe kansen.

Dit boek leest als een roman, maar kan ook als zelfhulpboek dienen.

Boekgegevens
Titel : ZAKDOEKJE LEGGEN
Subtitel : verborgen afscheid
Auteur : Irene Kurpershoek
Uitgeverij : VERHAAL EN BEELD
ISBN : 978-90-812345-2-8
Pagina’s : 188

Zakdoekje leggen is voor € 9,55 (inclusief verzendkosten in Nederland) verkrijgbaar via info@verhaalenbeeld.nl

Auteur
Irene Kurpershoek werkt als zelfstandig gevestigd psycholoog. Daarnaast schrijft, dicht, tekent en schildert zij. In haar debuut, Zakdoekje leggen, weet zij haar creatieve talent te vervlechten met haar kennis en ervaring als psycholoog.

In oktober 2011 is Door het lint, borstkanker in woord & beeld, uitgekomen. Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan de stichting Pink Ribbon. In Door het lint, uitgegeven door aquaZZ, kunt u een gedicht en illustratie van Irene vinden.

Voor meer informatie over de Psychologische Praktijk van Irene:
www.psycholoogleiden-kurpershoek.nl

Recensies
Los Magazine januari 2011:
Het is niet geheel alledaags te noemen: een pas verschenen debuut van een Leidse psychologe. Dit geldt ook absoluut voor de multidisciplinaire inhoud. Binnen een raamvertelling weet Irene Kurpershoek op een bijzonder toegankelijke manier het onderwerp 'verlies' te benoemen. Dit alles omlijst door haar puntige gedichtjes en prachtige illustraties. Rouwen: hoe vaak wordt dit onderwerp niet gekoppeld aan overlijden. Maar rouwen omvat veel meer onderwerpen. Ook het verlies van een baan, een verhuizing, een verloren droom of bijvoorbeeld nooit uitgekomen ouderschap; er komen nare gevoelens aan te pas. En als deze, mits herkend, tot leven mogen komen hoeft rouw niet te stagneren. Een voorbeeld daarvan geeft Kurpershoek met het stellen van de waaromvraag. Door deze om te vormen naar het ís zo open je daarmee de realiteit en kun je verder. Want: stilstaand water kan niet stromen. Door haar speelse manier van schrijven, met daarin ontzettend veel leuke en vakkundige tips, heeft Irene Kurpershoek ervoor gezorgd dat met Zakdoekje Leggen het woord 'zelfhulpboek' voorgoed verlost is van zijn enigszins negatieve bijklank.

Los Magazine, januari 2011, op internet:
...De kritieken zijn lovend en de exemplaren van dit debuut gaan als warme broodjes over de toonbank...
...Een boek dat in ieder huishouden thuishoort, want verlies hoort nu eenmaal bij het leven...

Biblion
De auteur, praktiserend psycholoog en kunstenares verzamelde in deze bundel een tiental verhalen die zich afspelen rond het thema 'afscheid'. De korte verhalen zijn geïllustreerd met passende kunstwerkjes en korte gedichten en hebben te maken met afscheid nemen in een zeer brede betekenis. Afscheid heeft altijd te maken met verlies, maar dat kan betrekking hebben op van alles; gezondheid, gewoonten, levensfases, illusies, zekerheden of diepgevoelde wensen.
...Een associatief en poëtisch boekje vol voor velen herkenbare verhalen over een belangrijk thema.

Leidraad, zomer 2011:
...Een boek vol herkenning, met tips om rust te vinden en de draad weer op te pakken...

HDC Media, o.a. het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad, mei 2011:
...Leren afscheid nemen is essentieel om te groeien, stelt de schrijfster. Maar weinig mensen staan stil bij gevoelens als pijn, verdriet, teleurstelling, angst en woede. We duwen ze weg of compenseren ze. 'We blijven rondlopen in onze prinsessenjurk, we doen alsof de wereld een groot sprookje is.' Maar pijn, tegenslag en verdriet horen nu eenmaal bij het leven. Dus: trek uit die prinsessenjurk, sta stil bij gevoelens en maak ruimte voor iets nieuws, is de rode draad van dit boek. De schrijfster illustreert dit aan de hand van negen verhalen over vrouwen die op de een of andere manier vastliepen in hun leven. Daarbij gaat het om verlies, boosheid over een jeugd die geen jeugd was, het loslaten van kinderen en andere soms pijnlijke zaken. Verlies verschijnt in verschillende gedaanten. 'Zakdoekje leggen' helpt ze te herkennen en te verwerken...

Boek & Bite
Irene heeft zich voor haar eerste boek laten adviseren door Maaike Kroesbergen, neerlandica, docente en auteur. Haar bedrijf Boek & Bite verzorgt literatuurcursussen en schrijfbegeleiding op maat.
Voor meer informatie: www.maaikekroesbergen.nl